framåtbjudningen i hoppning

Viktigt att tänka på i all typ av ridning men framförallt i hoppningen är,
framåtbjudningen, som egentligen inte har något med tempot att göra. Att avgöra när man får en ärlig bjudning är svårt men det ligger lite i hur hästen köper arbetet. vissa hästar som är heta springer egentligen bara ifrån arbetet, vilket ger en oärligbjudning. Man brukar säga att en ärlig framåtbjudning är när hästen till exempelt suger tag i uppgiften eller som mot ett hinder, suger mot hinderet men är fortfarande uppmärksam på vilka singnaler man ger.

Många hästar som springer mot ett hinder kan det kännas som att dom bjuder men sedan när man kommer fram stannar den och man kraschar antagligen i med att det har gått i ett aldeles för högt tempo. Jag brukar tänka att man ska känna varje galoppsprång, det ska nästan smattra lite i benen, men då gäller det att hästen är mellan hand och skänkel. att dom bjuder framåt men att dom tar ett förhållande tygeltag.
När man rider fram kan man tänka mycket tempoväxlingar, skritt till trav , till galopp till skritt till galopp och till trav. hela tiden tills hästen gör det på endast en påminelse. Efter det kan man göra mycket tempoväxlingar i galopp, känna att dom går fram och kommer tillbaka, fram och tillbaka, om och om igen.

När du sedan vänder upp mot ett hinder, spelar ingen roll hur högt ska hästen vänta och du ska sedan bara kunna ge små signaler som får hästen uppmärksam tills du ger kommandot att göra det den nu ska göra.


Skriv gärna frågor / Josefine


gårdagen

Jag missade att skriva om min lilla ritt igår.. Fick rasta av banjo, min gamla goding som busar alldeles för mkt med dom minsta så jag var tvungen att rida "till" honom lite. jag red mycket lydnad och galopp, kände verkligen hur stor jag var på honom, jag hade svårt att hitta takten i traven.. jag var ju trots allt typ 11 när jag började tävla honom.. och då var jag verkligen mini.. jag saknar honom, väldigt ofta. Banjo är den jag gjorde allting med först. jag red och tävlade honom i fyra år och lärde mig otroligt mkt. jag har verkligen mkt att tacka den lilla vita. Jag ska lägga upp en bild sen för det är ingen ponny man vill missa! ;)
kram på er / Josefine

det var tider..
image9image11

Specialen, bilder

Här kommer lite bilder från igår:
    

1. Josefine och Nikita
2. Jag och Falköga
3. Josefine och Nikita
4. Jag och Falköga

/ Josefin

Tävlingar i Italien

I helgen startar Toscana Spring Tour i italienska Arezzo. En stor grupp svenska ryttare åker dit för att inleda utomhussäsongen. Både rutinerade landslagsryttare och yngre ryttare.

Toscana Spring Tour pågår under mars och april och varvar stora internationella klasser med unghästklasser och hoppning på lägre höjder.
- Det är en av de saker som är bra med Arezzo, du kan starta med många hästar, med unga hästar och ge dem alla en bra start på säsongen, säger Malin Baryard Johnsson.

Toscana Spring Tour är premiär på utomhussäsongen för både hästar och ryttare och det blir en omställning från vinterns inomhusarenor till Arezzos gröna gräsbanor.
- Hästarna brukar vara jättepigga första dagen och alldeles slut den tredje, men sedan  kommer de hem i jättebra form efter ett par veckor, berättar Malin.

(källa: Ridsport)






 


Sammanfattning utav gårdagen

Clinicen igår, gick bra, Hästarna var fina och publiken var förhoppningsvis imponerade. ett problem som lyckades dyka upp var att josefin hade förstor tröja vilket resulterade i att hon nästan flashade boobsen. Nejrå men nästan..

Vi red mest delar utav nya LC ettan och mycket tempoväxlingar för att visa hur man mjukar upp en häst och får en bra, ärlig eftergift. Det var lagom med tanke på min flygande kanonkula, nikita.
Bilder kommer upp senare i eftermiddag! tack paulina för din paparazzi insats!

/Josefine


Clinicveckan

Så här kommer clinicveckan på Botkyrka se ut, välkomna!

Tisdag 18 mars
Dressyrtalangerna visar upp sig Stora ridhuset kl 18.00-18.45
Ponnyspecialgruppen i dressyr tränar för Bettan varannan vecka. Nu har du chansen
att se dem och ställa frågor medan de tränar.

Hoppclinic Stora ridhuset kl 19.00-21.00 Cafeterian är öppen
För alla som är intresserade av hoppning, Annica Gleisner våran duktiga
hoppinstruktör håller en clinic för alla som är intresserade av hoppning. Årets tema är banhoppning.
Onsdag 19 mars
Löshoppning kl 17.30-18.30 i lilla ridhuset
Löshoppning kl 18.30-19.30 i lilla ridhuset

Torsdag 20 mars
Dressyrclinic för Willemijn Kloos kl 17.00-19.30 Cafeterian är öppen
Instruktörerna rider och visar både ridskolehästar och sina egna hästar under ledning
av Willemijn.

www.brs.nu

Specialdressyren

Vanligtvis brukar det vara specialdressyr /hoppning varje tisdag men den här veckan är det clinicvecka och då ska vi i specialdressyren visa upp oss, och idag fick även josefine gästa oss, hon går egentligen i hoppspecialen. Jag ska ha Falköga och Josefine ska ha Nikita, jag har dock ett problem, eftersom falköga är skäck bli det svårt att matcha med färger, men jag tror att jag kommer köra på vit som alla andra. vitt funkar alltid och passar när det är "uppvisning". Vi har även smugglat med oss en kamera så vi kan smygfota lite och lägga in senare.

/ Josefin ( med josefine snosande i nacken)


Öppna och sluta

Öppna och sluta, mer samling och styrkejympa för hästen.
Jag läste i Ridsport om att öppna och sluta ger mer samling och är stärkande för just bakbenen. Jag har börjat använda mig mycket av öppna och har märkt hur sällan man använder sig av rörelsen, vilket man inte borde. 
För er som inte vet vad öppna är så är det,
en samlande rörelse som gymnasisterar och stärker hästen och som ökar bogfriheten. Hästen är böjd och ställd från rörelseriktningen, bogen flyttas något innanför spåret och hästens ben och hovar rör sig på tre spår.
En häst som är stel i bogarna och behöver komma ner mer på bak kan öppna vara en perfekt övning, om man tycker att det är för krångligt kan man börja med lättare övningar,som tempoväxlingar från trav till skritt, rida med bogen in utan att sätta någon större press på resten av delen. Viktigt att man inte ger hästen för många signaler.
Och för er som inte vet vad en sluta är så är det,
också en samlande rörelse som precis som öppna gymnasisterar och stärker bakdelen, ökar bogfriheten och hjälper ryttaren att kordinera sig. Hästen är böjd och ställd i rörelseiktningen och hästen rör sig på fyra spår.
En förenklad version av sluta är tagen bakdel.


var noga med att anpassa övningen till hästen möjlighet, lycka till!

RSS 2.0